dinsdag 24 mei 2011

Steppe en suikerriet

We verlieten jullie in Tannum Sands, een eind ten Noorden van Hervey Bay. Vanaf Hervey Bay tot aan Townsville (meer dan 1200 km) is het landschap waar we doorheen rijden, weinig aantrekkelijk. Rijdend over de Bruce Highway zien we links en rechts eindeloze suikerrietvelden, afgewisseld door steppeachtig gebied.


De Bruce Highway is de enige ‘snelweg’ naar het Noorden van Queensland, maar de aanhalingstekens zijn hier echt op zijn plaats. Je mag er meestal 100 km/uur rijden, maar de tweebaansweg lijkt meer op de oude weg tussen Nijkerk en Putten dan op de A1 of de A28. En er wordt soms bloedgevaarlijk ingehaald.

Onderweg passeren we Rockhampton, de ‘beef capital’ van Australië, groot geworden en gebleven door de massaproductie van rundvlees. Dat is hier dan ook tamelijk goedkoop. Vlak voor Rockhampton passeren we de Steenbokskeerkring (Capricorn) die de grens tussen tropen en subtropen markeert.


We doen het traject tussen Hervey Bay en Townsville in vier dagen: vrijdag van Hervey Bay tot Tannum Sands, zaterdag van Tannum Sands tot St. Lawrence, zondag van St. Lawrence tot Home Hill en maandag van Home Hill tot Saunders Beach, 25 km ten Noorden van Townsville. Dit is het gebied dat in december 2010 door grote overstromingen is getroffen: tienduizenden vierkante kilometers stonden toen twee tot drie meter onder water. Maar we zien eigenlijk vrijwel nergens de gevolgen daarvan.

Vanaf zaterdag hebben we alleen maar vrije en gratis kampeerplaatsen gehad: bij St. Lawrence op een groot terrein naast een omheind stuk waar paarden of runderen worden opgevangen. 


In Home Hill staan we in een straat achter de winkelstraat van het dorp. 


En in Saunders Beach staan we pal aan het strand. Bij de eerste twee zijn er zelfs warme douches, bij de laatste alleen koude.

Vanaf St. Lawrence gaat de temperatuur fiks omhoog, naar 28/29 graden. Voor het eerst kunnen we ’s avonds in korte broek en T-shirt buiten zitten, voor zover de muggen dat mogelijk maken. De zon laat zich vaak zien; we hebben één dag overdag wolken en regen gehad en een paar keer ’s nacht een bui.

En verder
… is ‘fish and chips’ zowel voor de lunch als voor het avondeten erg geschikt.


… is de kilometerteller intussen de 5000 gepasseerd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten